I maj planerar Forte att öppna en utlysning av bidrag till forskningscentrum. Syftet är att stärka forskningsmiljöer som genom forskning av hög kvalitet och relevans, möter samhällets kunskapsbehov och bidrar till stor samhällsnytta. Utlysningen har flera tematiska spår.

För att forskningen ska kunna ta sig an komplexa frågeställningar kring viktiga samhällsutmaningar krävs möjligheten att bedriva större, tvärvetenskapliga samarbeten över en längre tid. För att skapa förutsättningar för detta krävs forskningsfinansiering som är långsiktig och stabil, och som bidrar till satsningar med betydelse för såväl forskarsamhället som för hanteringen av centrala samhällsutmaningar. Centrumbidragen kommer att innebära ett betydande tillskott av forskningsmedel under en längre tidsperiod.

Den här utlysningen ligger i linje med satsningarna i regeringens forskningspolitiska proposition och genomförs under förutsättning att regeringen beslutar om att ge Forte de uppdrag som aviseras i propositionen.

Observera att arbetet med den här utlysningen fortfarande pågår och på den här sidan finns all information vi just nu kan ge. Vissa detaljer kan komma att förändras, slutgiltig information presenteras i utlysningstexten.

Inriktning

Forskningscentrumen som finansieras ska vägledas av en tydlig forskningsagenda med höga ambitioner för att bygga kunskap kring och hitta lösningar på viktiga samhällsproblem. Forskningen ska ske genom mång- och tvärvetenskapliga samarbeten mellan flera olika forskare och forskargrupper. Det är också viktigt att forskningen genomförs i samverkan med relevanta samhällsaktörer.

Centrumbidrag söks för ett av nedanstående tematiska spår. Inom spåren listas flera forskningsteman och varje ansökan kan adressera ett eller flera av dessa.

Kvinnors hälsa och sjukdomar

Det här spåret syftar till att förbättra kunskapen om kvinnors hälsa och sjukdomar för att på sikt kunna förbättra kvinnors hälsa. Inom spåret ingår sjukdomar och hälsotillstånd som är unika för eller vanligare bland kvinnor, såsom endometrios, migrän och klimakteriebesvär. Vidare inkluderar spåret även gravidas hälsa och en jämlik förlossningsvård, inklusive eftervård. Forskningen som finansieras behöver beakta betydelsen av ett livsloppsperspektiv inklusive longitudinella studier, eftersom villkor, möjligheter och behov kan variera under livets gång. Forskningen ska ha ett jämställdhetsperspektiv.

Arbete pågår för att inkludera finansiering från Vetenskapsrådet, och därmed skapa möjligheter för tvärvetenskapliga centrum som inkluderar också medicinsk grundforskning och klinisk forskning i detta spår.

Vården och omsorgen för personer med demenssjukdom

Forskning inom det här spåret ska bidra till att öka kunskapen om insatser, metoder och arbetssätt inom demensområdet. Detta gäller särskilt inom områdena omvårdnad, socialt arbete och stöd i det dagliga livet, som behöver stärkas för att vården och omsorgen ska vara ändamålsenlig. Fler diagnosticeras med lindrig kognitiv störning och därför finns det också behov av mer kunskap om den tidiga delen av sjukdomsförloppet. Spåret inkluderar även tidiga och förebyggande insatser.

Eftersom stödet till personer med demenssjukdomar involverar olika professioner och verksamheter behöver samverkan mellan dessa fungera.

Det finns flera olika grupper av personer med demenssjukdom kring vilka det finns särskilda kunskapsbehov, och det är också viktigt att personer med demenssjukdom och deras anhöriga involveras i forskningen.

Återgång i arbete

Spåret handlar om vägen tillbaka till arbete från sjukskrivning. Det behövs forskning med en helhetssyn och konkreta lösningar för individer, vårdgivare och arbetsgivare som tar hänsyn till strukturella förutsättningar och faktorer, inklusive arbetsmarknadens funktionssätt, sjukförsäkringssystemet, rehabiliteringslagstiftning och sjuk- och företagshälsovårdens organisation. Många sjukskrivningar har någon form av koppling till psykisk ohälsa, vilket därför ska beaktas i forskningen.

Spåret inkluderar såväl forskning om effektiva insatser och behandlingsmetoder för återgång i arbetet som preventiva insatser. En viktig del av forskningen är därför att fokusera på hur arbetsgivare kan förbättra arbetsmiljön i stort och utforma individuella anpassningar som matchar individens behov och arbetsförmåga med stödstrukturer och ledarskap. Forskningen kan också behandla kvinnors förutsättningar för återgång i arbete, eftersom de är överrepresenterade bland dem som sjukskrivs för stressrelaterad psykisk ohälsa.

Psykisk hälsa

Spårets beskrivning kommer att publiceras inom kort.

Ansökan

I denna utlysning söker man som organisation för som mest ett centrum per spår och lärosäte. Samarbete mellan flera sökande organisationer är möjligt och uppmuntras om det stärker miljön, stor vikt läggs då vid centrumens planer och förmåga att fungera som miljöer. Om flera organisationer söker tillsammans räknas detta som en ansökan per sökande organisation.

Bidragsbelopp och tid

Storleken på bidraget och tidsperioder är inte fastställda. Mer information kommer att publiceras längre fram.

Det kommer inte att finnas krav på medfinansiering från lärosätena. Däremot ska lärosätets engagemang i forskningscentrumet tydligt framgå i ansökan eftersom det kommer att ligga till grund för bedömningen.

Preliminär tidsplan

  • Utlysningen öppnar: maj 2025
  • Utlysningen stänger: september 2025
  • Beslut om finansiering publiceras: november 2025